Az Egri csillag egy nagyon új bor. 2010-ben „találták fel”. Egerben mindig is készítettek fehér borokat, mi mégis a vörösbort, azon belül is az Egri bikavért társítjuk az egri borvidékhez.

Ezt megelégelve döntöttek úgy az egri borászok, hogy új bor fajtát készítenek, amely méltó párja lesz az Egri bikavérnek. 2010-ben a Borászok Éjszakáján 60 borász volt jelen az új borfajta, az Egri csillag kitalálásakor.Az új száraz fehér borfajta nevére pályázatot írt ki az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A kiírásra 3149 javaslat érkezett. A borászok által felkért zsűri végül egyhangúlag választotta ki az Egri Csillag nevet Eger új márkanevének.

Az Egri csillag az első fehér cuvée [ejtsd küvé]Magyarországon és Európában is, ami kiugrási lehetőséget jelent az egri borászok számára.

Ez annyira így van, hogy az Egri csillag az egyik legfontosabb bor fajta a Gál Tibor Pincészetnél is. 2015-ben már 50.000 palackot készítettek belőle. Ez volt abban az évben a legnagyobb mennyiségű és legdrágább Csillag Egerben. A magyar piacon túl Lengyelországba, Belgiumba, Franciaországba és New Yorkba is szállítottak belőle.

De mitől ilyen érdekes az Egri csillag?

Az Egri csillag egy jó ivású, fiatalos, könnyed száraz fehér bor.

Színe a zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig változhat, a készítéséhez felhasznált fajták függvényében. Íze friss és üde, intenzíven gyümölcsös. Illatában a gyümölcsök mellett a virágos jegyek is megjelennek.

 

Az Egri csillag legalább négy, az egri borvidéken termelt bor házasításából készül. A felhasznált borfajták legalább fele magyar fajta kell legyen, azaz olaszrizling, hárslevelű, leányka, királyleányka, zengő vagy zenit. Az illatos fajták, mint pl. a cserszegi fűszeres, zefír, irsai olivér, tramni, ottonel muskotály aránya nem érheti el a 30%-ot.

Minden borász egri csillaga más és más.

Egri csillag Gál Tibor 2015

Gál Tibor 2015-ös Egri csillaga citrusos illatával és gyümölcsös ízével igazi nyári bor. Medencés bulikhoz, kerti partikhoz és baráti beszélgetésekhez passzol a leginkább.

Egri csillag Hagymási Pincészet

A Hagymási Pincészet Egri csillaga bár szintén hordozza magában a könnyed, virágos illatokat, fajsúlyosabb jegyeket is mutat. Rövid szellőztetés után előtérbe kerül a termőterület ásványossága, megjelennek a borban a minerális ízek. Kissé felmelegedve némi édesség is érzik benne, néhány órás szellőztetés után pedig megjelenik benne az olaszrizlingre jellemző mandulás íz.

Megérdemelten nyerte el az aranyérmet 2012-ben a híres Les Citadelles du Vin versenyen.

Egri csillag társítása ételekhez

Általánosságban nehéz pontos javaslatot adni az Egri csillag párosításához. Mivel a különböző borászatok más-más arányú házasításokat készítenek, minden Egri csillaghoz más a tökéletesen passzoló étel.

Gál Tibor Egri csillag leginkább előételekhez, salátákhoz illik. A Hagymási Egri csillag tésztaételekhez, halakhoz.

Ha Egri csillagot választasz, nézd meg a címkén, milyen alapborokból készült. Abból a fajtából van benne több, mint ami a címkén előrébb szerepel. Étel párosításánál ennek a bornak a jellemzőit vedd figyelembe. Persze akkor sem tudsz nagyon mellényúlni, ha a címkén szereplő étel javaslatot választod. 🙂

10-12 fokra hűtve szervírozd!

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .