A Borkonyha Magyarország egyik Michlen csillagos étterme, még ha ez Sárközi Ákos vezető chef számára is hihetetlennek tűnt a díj odaítélésekor.  Ha a Michlen csillagos éttermekről a karót nyelt felszolgálók és mini adag, érhetetlen ízkombinációjú ételek kényszerképzete él a fejedben, a Borkonyha étteremben ezt egy pillanat alatt helyrerakják.

A Borkonyha fesztelen, barátságos, mindezzel együtt vérprofi hely. A kifogástalan minőségben elkészített ételek nem csak gyönyörűek, hanem élvezhetők is. Az adagok éppen megfelelőek, egy közepes étkű ember képes a leves és a főétel után még egy desszertet is elfogyasztani. Ez a magyar vendéglátási hagyományok mellett (mindegy, hogy mi, csak sok legyen) mindenképpen értékelendő, hiszen így van esély még egy ízkombinációt kipróbálni.

Az étterem névválasztása sem véletlen, hiszen az ételek mellett a borok is hangsúlyos szerepet kapnak. Az étterem egyik falát teljes egészében elfoglalja egy 1200 palackos temperált borpolc, ahol 200 féle, főként magyar bor található meg. Ezek a borok a helyben fogyasztás mellet meg is vásárolhatók, mégpedig a bor szaküzletekben megszokott áron.

Dicséretes, hogy ha nem is minden bort, de majdnem 50 félét pohárral is lehet kóstolni. Mivel nagyon nehéz úgy összeválogatni egy több fogásos menüsort, hogy egy palack borral végigkísérhető legyen, ez kellő teret ad a kísérletezésnek.

A Borkonyhába hétvégére – beleértve a pénteket is –  6 héttel előre, míg vacsoraidőben 3 héttel előre kell asztalt foglalni. Így hát ha hirtelen felindulásból szeretnél egy Michlen csillagos éttermet kipróbálni, az ebédidő a megfelelő választás.

Látogatásunkkor ebédidőben az étterem kellemes félházzal üzemelt. Az étterem elhelyezkedéséhez és árszínvonalához képest meglepően sok magyar vendéggel találkoztunk.

Borkonyha ételsor borokkal

Bár az étlapról már kiválasztottam, mit szeretnél megkóstolni, a felszolgáló olyan beleéléssel ismertette a napi ajánlatot, hogy végül abból válogattam.

Thai bélszínleves

Thai bélszínleves a Borkonyhában

Kellemesen frissítő, enyhén csípős leves. A hideg időben kifejezetten jól esett.

Mangalica szűz és borjúnyelv céklával és cikóriával

Mangalica szűz és borjúnyelv a Borkonyhában

Ritkán találni borjúnyelvet az étlapon. Gyerekkoromban gyakran ettünk otthon főt nyelvet, de már évek óta nem találkoztam vele. A szuvidálásnak köszönhetően a nyelv állaga lágy, szinte krémes. A leghangsúlyosabb íz a tányéron a pirított cikória, a cékla – meglepetésemre – inkább az édes ízjegyeit hozta most.

Borválasztás a főételhez: Kreinbacher Syrah 2013 Somló

A borász szerint: A gondosan válogatott termést bogyózás után 1000 literes tölgyfa kádakban erjesztettük 30 napig, naponta háromszori csömöszöléssel. Ezt követően francia hordókban, egyharmad részben barrique-ban érleltük 16 hónapig.

Fiatal, gránátvörös szín jellemzi. Illata intenzíven borsos, mellette főként piros gyümölcsök dominálnak, diszkrét füstösség és hűvös menta teszi gazdagabbá. Arányos, kifejezetten jó egyensúlyú bor finoman érett, jól integrálódó tanninokkal és savakkal. Ízében érett meggy, a hordós érlelés jegyei diszkrétek maradnak. Már fejlődési útja első fázisában élvezetes.

A somlói borvidék nagy kedvencem, könnyen elcsábulok bármilyen somlói bor irányába. A Syrah (ejtsd: szirá) igazi különlegesség, hiszen ezen a borvidéken főként fehérborokat termelnek.

A bort elsősorban a céklához választottam, annak karakteres, földes íze mellé fajsúlyos bort kerestem, ami állja a versenyt.

Szerencsém, hogy  a Kreinbacher Syrah egy lágy tanninú bor, amelyben nem dominál a barrique hordó ízvilága. Egy komoly Syrah sok lett volna ehhez az ételhez, mivel a főtt bébicéklák, és főként a céklapüré íze inkább édeskés volt, mint a céklától megszokott földízű. Így még éppen illett ehhez az ételhez, bár ha nagyon őszinte akarok lenni, talán egy picit sok is volt hozzá, bár a lepirított cikóriához jól illett.

Egy fűszeres Cabernet Franc talán szerencsésebb választás lett volna.

Mogyoró, szerecsendió, mazsola

Mogyoró, szerecsendió, mazsola - desszert a Borkonyhában

A desszert legjobb eleme a mogyoró fagylalt. Meglepő a sütemény sárga rétege: színe alapján arra tippeltem, hogy arany mazsolából készült, valójában egy erőteljesen citromos ízű krém. Jól harmonizált a többi alkotóelemmel, de első falatra meglepő volt

A desszertnél tudok egyedül technológiai „hibát” említeni. A ropogós réteg olyannyira keményre sikerült, hogy süteményvillával szinte lehetetlen volt falatokat vágni belőle. Így a sütemény rétegei fogyasztás közben szétcsúsztak, ezért nem lehetett teljesen kiélvezni a falatot.


Ebédpartnerem az étlapról válogatott.

Gombaerőleves konfitált tojássárgájával

Gombaerőleves a Borkonyhában

Vaddisznószűz birsalmakrémmel és illatos pereszkével

Vaddisznő szűz a Borkonyhában

Birsalmakrém helyett sütőtökpürével érkezett a fogás az asztalra, köszönhetően a szezonális beszerzésnek. Az étel alkotóelemei így is harmóniában voltak egymással, de a borválasztás így nem lett a legjobb.

Borválasztás a főételhez: Pósta Kadarka 2015 Szekszárd

A borász szerint: Világos, igazi “kadarkás” színvilág, illatában nagyon gyümölcsös, kevés fűszerrel. A hordós jegyek mind illatban, mind ízben halványan jelennek csak meg a háttérben. Tanninokban nem túl gazdag /fajtatulajdonság/  vékony, elegáns testű, jó ívású bor, mely kiválóan párosítható a magyaros ételekhez is.

A feltálalt ételhez képest a Pósta Kadarka túlságosan savas volt. Ahelyett, hogy kiegészítette volna az ízeket, kissé elnyomta azokat.

Unicum szilva, csokoládé

Unicum, szilva, csokoládé - desszert a Borkonyhában

Mitől profi a Borkonyha?

Nyilván a Michlen csillag sem véletlen. Kiválóak az alapanyagok, tökéletesek a használt technológiák a konyhában, a felszolgálók képzettek és figyelmesek. De a lényeg mégis a vendégekre való odafigyelésben van.

A szomszéd asztalnál egy nagyobb hölgytársaság ebédelt. A felszolgáló szokásos kérdésre, miszerint hogy ízlett az étel, az egyik hölgy elégedetlenségének adott hangot. Először csupán túlzottan sósnak találta, később a „totális félreértés” is elhangzott, mint az étel minősítése.

A felszolgáló hiteles, őszinte érdeklődéssel tudakolta, hogy pontosan mi nem tetszett, hol volt a hiba, hogy tolmácsolni tudja a konyha felé. Majd ahogyan az ilyen helyeken szokás, egy ajándék desszertet ajánlott fel kárpótlásul.

Néhány percen belül érkezett meg az étterembe Sárközi Ákos séf, akinek első útja a hölgyek asztalához vezetett. Csatlakozott hozzá Horváth Tamás tulajdonos is. A vizit igazándiból jelképes volt, de jól mutatja, hogy nem szállt el a társaság, még mindig a vendég van a középpontban. Pont ettől profik.

Borkonyha design

Az étterem kialakítása elegáns, de kényelmes, és egyáltalán nem mondható hivalkodónak. A fekete-fehér mozaik minta visszaköszön a padló- és falburkolatban. Nem csak az étterem belterében, hanem még a WC-ben is.

Borkonyha étterem belső

Kép forrása: tripexpert.com

Személyes kedvenceim a csillárok, amik olyanok, mintha direkt erre a helyre tervezték volna őket. Lehet, hogy tényleg így történt?

A teríték minőségi, olyan, ami bár nem hivalkodó, látszik rajta, hogy magasabb kategóriából származik. A boromat például Riedel pohárban kaptam.

Borkonyha cím: 1051 Budapest, Sas utca 3.

Nyitva tartás: Hétfő – Szombat 12:00-24:00, vasárnap és ünnepnapokon zárva. A konyha 16:00-18:00 között szünetel.

Asztalfoglalás: +3612660835 borkonyha@borkonyha.hu

Borkonyha ítélet

  • Ételek: „Még ha meg is engedhetnénk magunknak, akkor se lenne szabad minden nap ilyet enni. Mert mit ennénk aztán?” – mondta a partnerem.
  • Design: Minőségi, kényelmes és otthonos. Mintha az arisztokrata nagynéninél lennénk látogatóban.
  • Kiszolgálás: Figyelmes, de laza. Hiányoltam, hogy a felszolgáló nem ajánlotta fel a segítségét a borválasztáshoz.
  • Árfekvés: magas, három fogás egy pohár borral két személyre 27.000 Ft.
  • Ítélet: Egyszer az életben muszáj kipróbálni.

Az étterem látogatás időpontja: 2017 november.

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .