Szombati ebédre tértünk be a Tompos étterembe, ahol már nem először jártunk.

Ősz lévén kisebb forgalomra számítottunk, de a parkoló most is tele volt, ami biztos jele annak, hogy itt nem az átutazó turisták a célközönség, hanem a visszatérő vendégek.



Ételsor

Konyakos kacsamájpástétom szedres lilahagymalekvárral, bagettel

A szépen szervírozott tálon két szelet kacsamájpástétom, kis tálka lilahagymalekvár, mellé forró, ropogós bagett.

A kacsamájpástétom önmagában is megállta a helyét. A fűszeres lilahagyma lekvárral együtt mennybe ment.

Kár, hogy a bagett mélyhűtött volt, de jó pont, hogy forrón érkezett.

A mennyiség előételnek kissé túlzó, a két szelet pástétomhoz kevés az egyetlen bagett.

Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal

Kellemesen fűszerezett, sűrű sütőtökkrémleves.

A tetejére locsolt tökmagolaj jó minőségű, ízletes.

A levesbetétként felszolgált pirított tökmag ropogós, szépen ellentételezi a leves krémességét.

Baconbe göngyölt szűzérmék sült paprikamártással, tagliatellén tálalva

baconos_szuzerme_sultpaprika_kremmel_es_taiglatellevelA jól induló ételsor leggyengébb fogása.

A szűzérme korongok kellően vastagok ahhoz, hogy a hús belül omlós maradjon. A bacon finoman rápirítva, ahogy kell –  a húst jól készítették el.

A széles metélt azonban túl van fűzve, a tészta mállik, ragad.

A sültpaprika mártás valójában felmelegített, üveges ajvár. Kissé ecetes.

Kár, hogy a köret meg sem közelíti a hús minőségét. Kis odafigyeléssel remek étel lehetett volna.

Borajánló

A borokat az ételek sorrendjében ajánlom.

Száraz szamorodni

A májhoz édeskés íze miatt általában félédes vagy édes bort társítanak. Mivel itt a kacsamáj pástétom előételként érkezett, kár lett volna a borsort egy édes borral megnyitni.

A máj zsírosságához magas beltartalmú bor illik. Például egy jó szamorodni, ami Tokaj egyik kevéssé ismert bora. Száraz verzióban ritka, mint a fehér holló.

Nem könnyű bor, kezdőknek akár megrázó élményt is okozhat erős diós ízével. Hosszú fahordós érleléssel készül, sötét aranysárga színű.

Jó választás a Disznókő Pincészet száraz szamorodnija.

Chardonnay, hordós érlelésű

A Chardonnay világfajta, szinte minden borvidéken megtalálható. Itthon főként friss, reduktív borként találkozunk vele.

A sütőtök krémleves erőteljesebb ízt kíván. Ha tehetjük, válasszunk mellé legalább 2-3 éves, hordós érlelésű Chardonnayt, ami vajas ízével helytáll a sűrű, fűszeres leves mellett.

Rajnai rizling

Az étel fő ízjegyét a sültparika krém – itt valójában az ajvár adja.

Ha valódi sültpaprika krémmel készül, az selymes és édeskés ízű. Érdemes hozzá olyan bort választani, amiben van maradék cukor. A rajnai rizling beltartalma és sava elegendő a szűzérméhez, a maradék cukor pedig ad egy édeskés ízérzetet a korty után, így összecseng a sültpaprika krémmel.

Tompos étterem, Keszthely

Modern étterem, tisztes polgári konyhával és jó kiszolgálással.

Mentes a giccses népies dizájntól, ami a Balaton parton még mindig jellemző. Elegáns, de nem puccos.

Hétköznap ebédmenü, hétvégén élő zene. Kellemes kávéházi sanzonok.

Közepes árfekvés: kétfogásos ebéd 4 fő részére üdítővel, kávéval kb. 14.000 Ft.

Nyitva egész évben. Hétvégén asztalfoglalás ajánlott. 

 

 

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply