Borkedvelőként sosem kell komoly indok ahhoz, hogy egy pohár jó bort elfogyasszon az ember. Lelkiismeretünk megnyugtatásaként azért vegyük sorba a vörösbor jótékony hatásait!

A vörösbor

  • csökkenti a vér káros koleszterin szintjét,
  • csökkenti a magas vérnyomást,
  • rugalmassá teszi az érfalakat,
  • savtartalma segíti az emésztést,
  • tisztítja a veséket,
  • javítja az E és C vitamin antioxidáns hatását,
  • gyulladásgátló hatású,
  • sok vasat tartalmaz,
  • helyileg használva segít eltüntetni a pattanásokat, bőrhibákat,
  • csökkenti az időskori demencia esélyét,
  • és még a menstruációs görcsöket is enyhíti.
Ezt itt az: a híres resveratrol polifenol.

Ezt itt az: a híres resveratrol polifenol.

Ezt a sok remek tulajdonságot a vörösbor a benne lévő antioxidáns anyagoknak, más néven polifenoloknak köszönheti. Minden bor tartalmaz polifenolokat, de a vörösborban nagyobb mennyiségben fordulnak elő.

Ennek oka, hogy a vörösbor készítésénél felhasználják a bor héját is, és mint tudjuk, mindig a héjában van a vitamin. A viccet félretéve, a polifenolok valójában szőlő héjában lévő festőanyagok, amelyek a bort vörösre színezik. Minél mélyebb színű a bor, annál nagyobb arányban tartalmazza ezeket a jótékony vegyületeket.



Kellemetlen mellékhatás, hogy ezek a borok a fogainkat is elszínezhetik – szerencsére manapság a fogfehérítés már bári számára elérhető – de ez igazán kis ár cserébe a sok jóért, amit a vörösbortól kaphatunk.

Ahhoz, hogy a vörösbor fogyasztás jótékony hatásait kihasználhassuk, két szempontot feltétlenül figyelembe kell vennünk. Az egyik a minőség, a másik pedig a mérték.

Ha ezen az oldalon jársz, gondolom nem kell Neked elmondanom, hogy mekkora a különbség a „tablettás” borok, és a valódi szőlőből készült, minőségi borok között.

Míg a mértéktelen alkohol fogyasztás egyértelműen káros, addig a vörösbor mérsékletes fogyasztása tudományos kutatások szerint is hasznos. Ez a mérték hölgyek esetében napi 1-2 dl, míg férfiaknál napi 3-4 dl bort jelent.

 

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .