A szomelié francia szó, eredeti írásmódja: sommelier
Eredeti jelentése pohárnok. Manapság inkább borszakértőnek hívjuk.
Eredeti, római kori feladata az előkóstolás volt. Neki kellett biztosítania, hogy az uralkodó elé ne kerülhessen romlott bor vagy étel.
Leggyakrabban elegáns éttermekben találkozhatsz szomeliével, ő az, aki az egyes ételekhez megfelelő borokat ajánl számodra.
A munkája ennél sokrétűbb. Hozzá tartozik az étterem borválasztékának összeállítása, figyelembe véve a chef [ejtsd: séf] által szezonálisan összerakott menüt.
Nem csak borokat; párlatokat, teát, kávét és szivart is kell tudjon ajánlani a vendégeknek. Feladata ezek megfelelő felszolgálása is.
Ahhoz, hogy ezt megtehesse, tisztában kell lennie a szőlőfajták, termőterületek sajátosságaival, a borkészítési és főzési eljárásokkal, az ízek párosítási szabályaival. Ismernie kell a borvidékeket és a borászokat is.
A szomelié feladatairól részletesebben olvashatsz a Borászportálon.
A Magyar Sommelier Club minden évben megrendezi a Sommelier Bajnokságot. Ezen a versenyen választják ki Magyarország legjobb borszakértőjét, aki képviselhet hazánkat a Sommelier Világbajnokságon.