Olyan borszőlőt, és az annak borát jelenti, amelyet nem csak egy-egy földrajzi területen, hanem több országban, vagy akár az egész világon termesztenek.

Jellemző rájuk, hogy kevésbé érzékenyek az eltérő időjárási körülményekre és talajviszonyokra. Bárhol is teremjenek, azonos minőségű bort adnak.

Főként francia eredetűek.



A világfajták közé tartoznak többek között:

  • fehér borok
    • Sauvignon Blanc [ejtsd: szavinyon blan]
    • Chardonnay [ejtsd: sardoné]
    • (Rajnai) rizling
    • Semmillon [szemijon]
  • vörös borok
    • Merlot [ejtsd: merló]
    • Cabernet Sauvignon [ejtsd: kaberné szavinyon]
    • Cabernet Franc [ejtsd: kaberné fran]
    • Gamay [ejtsd: gamé]

 

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .