A tokaji aszúeszencia valójában nem is bor, mégis a legfenségesebb csemege, amit egy borrajongó kóstolhat.

Tokaji aszúeszencia csak kivételes évjáratokban készül. Ilyenkor a botritiszesedett bogyókban extrém magas cukorkoncentráció alakul ki.

aszúsodott szőlőszemek

A szemenként szüretelt, aszúsodott szőlőszemeket dupla fenekű kádba gyűjtik. A szőlőszemekből saját súlyuknál fogva  kicsöpögött szőlőlevet a kád alján lévő csapon keresztül engedik ki. Ez a natúr eszencia, amit a borászok a tokaji aszú minőségének javítására használnak fel.

Ha mégsem használják fel az összes natúr eszenciát, akkor a musthoz hasonlóan ez is forrni kezd. Az extrém magas (350-800 gramm/liter!) cukortartalom miatt ez a forrás nagyon lassú. Mivel a mustban lévő rengeteg cukor „megfojtja” az élesztőgombákat, minimális mennyiségű alkohol erjed ki.

A hosszú, akár évekig is tartó erjedés után az aszúeszenciát legalább 5 évig kell tokaji pincében érlelni.

A tokaji aszúeszencia egy nagyon édes, minimális alkoholtartalmú ital, ami Tokaj minden ízét és illatát magába zárja.Tokaji aszúeszencia örökkön-örökké

Az aszúeszencia az egyetlen olyan bor a világon, ami akár 400 évig is eltartható úgy, hogy élvezeti értéke nem csökken.

A Finest&Rares.com weboldal a legendás borok közé sorolja a tokaji aszúeszenciát.

Tokaji Aszúeszencia Chateau Dereszla 2008

A világ legrangosabb borversenyének tartott Decanter World Wine Awards-on 2016-ban Platina érmet nyert el a 70% furmintból és 30% Hárslevelűből készült Château Dereszla 2008-as aszúeszencia.

Búcsú a tokaji aszúeszenciától

Egy új törvény szerint 2014 januárjától már állítható elő natúr aszúesszencia. Ugyanez a rendelet tiltja meg a tokaji aszú puttonyos besorolását is.

Emiatt a kereskedelmi forgalomba került aszúeszencia palackok száma korlátozott. Magyarul előbb-utóbb elfogy. Az aszúeszenciát ezentúl akár befektetésként is megéri vásárolni.

Szakértők szerint egy palack tokaji aszúeszencia ára 20 év alatt akár az ötszázszorosára is emelkedhet!

Tokaji aszúeszencia ára

Egy nevesebb pincészetből kikerülő tokaji aszúeszencia ára 25.000 Ft körül kezdődik.

Tokaji aszúeszencia muzeális

A muzeális aszúeszencia ára elérheti a több százezer forintot is.

A jelenlegi legdrágább magyar bor is egy tokaji aszúeszencia.

A 2016-ban Londonban megtartott Botrytis Forumon bemutatkozó Sepsy Pince 2007-es aszúeszenciájának ára 1480 angol font.Ez a jelenlegi árfolyamon kb. 550.000 Ft.

Miért nem bor a tokaji aszúeszencia?

Hivatalosan a bor megnevezést olyan szőlőből készült erjesztett italra lehet alkalmazni, aminek az alkoholtartalma minimum 9%.

A tokaji aszúeszencia alkoholtartalma általában 2-6% között mozog. Emiatt hivatalosan a tokaji aszúeszenciát nem nevezhetnénk bornak.

Tokaji aszúeszencia társítása ételekhez

Ha kicsit is járatosabb vagy a boros témában, most biztosan csodálkozol: aszúeszenciát ételhez?

Igazad van.

A legnagyobb butaság lenne ennek a különlegességnek az ízét bármivel is elfedni, összekeverni.

Arról nem beszélve, hogy a magas extrakt tartalom és a cukor miatt gyakorlatilag semmilyen étel nem társítható hozzá, hiszen minden aromát elnyom.

Felszolgálása 14-16 Celsius fokon, desszertboros pohárban javasolt.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy valaha megkóstolhatod a Tokaji aszúeszenciát, tiszteld meg azzal, hogy önmagában fogyasztod!

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .