A mérsékelt borivás többnyire nem az alkoholfogyasztás miatt lényeges. A bor gyakori résztvevője a magán vagy hivatali társasági eseményeknek. Ma már az sem kell, hogy a koccintás mindenképpen az alkoholszint növekedésével járjon. Létező alternatíva az alkoholmentes bor, mely a hagyományos borhoz hasonlóan megtartja társadalmi értékét, ám nem büntet érte a rendőr.

A törvények egészen máshogy kezelik a borfogyasztás kérdését, mint a társadalmi szokások. Már egyetlen pohár hagyományos bor elfogyasztása is súlyos következményekkel járhat, ha a könnyedén megivott pár pohárka tartalmával alkohollal a szervezetünkben baleset részesévé válunk.Ittas vezetés: zéró tolerancia a hatóságok részéről

Az ittas vezetés megítélése Magyarországon rendkívül szigorú. Nincs elfogadható mértékű ittasság. Sem a rendőrség, sem adott esetben a bíróság nem vizsgálja, hogy az ittas vezetés befolyásolta-e a sofőr képességeit, csökkent-e a figyelme vagy hasonlók. Ha a vérében található bármilyen csekély mennyiségű alkohol, akkor az eset körülményeit mérlegelés nélkül, az ittasságra vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni.

Baleset ittas vezetés közben

Az ittas vezetést nem csak a rendőrök, hanem a biztosítók sem nézik el. Az ittasan vezető sofőrnek a baleseti kártérítés során is komoly hátránya keletkezik akkor is, ha nem ő okozza a balesetet.

A kötelező felelősségbiztosítás a vétlen fél által elszenvedett károkat téríti meg a károkozó biztosítása alapján. Normál esetben a kárt okozó autósnak ez nem okoz súlyos következményeket. A következő évtől magasabb lesz a biztosítása díja, rosszabb besorolást kap. Ha viszont a károkozó ittas volt, akkor már nem ilyen egyszerű a helyzet. A vétlen fél akkor is megkapja a szükséges kártérítést, de a biztosító a kifizetett összegeket később visszaköveteli a kárt okozó járművezetőtől. Az ittasan balesetet okozó sofőrt így akár több millió forint kifizetése is terhelheti egyetlen pohárka bor elfogyasztása miatt.

A kárt okozó fél a saját casco biztosítására kaphat általában kártérítést. Akkor is a casco az egyetlen megoldás, ha nincs is másik résztvevője a balesetnek. Például egy kanyarban egyszerűen lesodródott az útról az autó. A baleset a sofőr hibája miatt következett be, ilyenkor nincs másik károkozó, akinek a biztosítója fizetné a kártérítést. Marad a casco – ha a baleset például nem akkor történt, amikor a sofőr koccintott párat indulás előtt.

Ittas sofőr nem kap kártérítést a casco terhére. A biztosítási szerződés kizárja a szándékosságot, súlyosan gondatlanságot, vagy akár nevén nevezve külön az ittas vezetést is. Ehhez még az sem kell, hogy a biztosított járművezető okozza a balesetet. Akár a baleset okozója volt, akár a vétlen fél, ha ittas volt a baleset bekövetkeztekor, akkor a biztosító megtagadja a casco alapján a kártérítés kifizetését. Az elfogyasztott pohár bornak így is milliós következménye lehet, mert zsebből kell kifizetni az összetört autó összes költségét.

Jó lenne, ha a fentieket mindenki szem előtt tartaná, amikor egy pohár bor elfogyasztása után a slusszkulcs után nyúl. Megéri? Nem a rendőr pár tízezres csekkje jelenti az igazi veszélyt. Egy parkolói koccanás is sokszázezres, vagy akár milliós károkozást hozhat magával, melyet ittasság esetén végső soron mindenképpen zsebből kell kifizetni. 

Tényleg létezik alkoholmentes bor?

Kapható ma már olyan alkoholmentes bor, melynek teljes egészében sikerült kivonni az alkoholtartalmát, miközben ízét, zamatát maradéktalanul megtartotta. Az alkoholmentes bor fogyasztása teljesen helyén való minden olyan alkalommal, amikor a borivást a társadalmi szokások indokolják. Koccintás a nagypapa születésnapján, vagy az új munkatárs első sikeres projektje befejezésekor? Az elismerés öröme az alkoholmentes koccintással is megmarad, de a bírság és a félresikerült baleseti kártérítés kockázatával nem kell többé számolni.

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .