A Családi birtok című francia film hivatalos besorolása szerint dráma, de valójában a Burgundi borvidék csodálatosan fényképezett fotóalbuma.

A film főcíme remekül bemutatja, hogy hogyan dolgozik a pályája csúcsára jutott szomelié. Charlie, aki a családi borászatból elmenekülve borkóstolóként csinált karriert, éppen a legújabb borkatalógusa tételeit kóstolja végig egy pazar bálteremben. Katonásan sorakozó, sorszámmal ellátott palackok, designer köpőcsészék, libériás inas és talpig Chanelbe bújtatott titkárnő. Ki ne irigyelné?Az álomvilágról persze hamarosan kiderül, milyen felszínes, és főhősünket hazaszólítja a csőd szélén álló családi birtok.

A burgundiai borvidéken lévő szőlő 200 éve a Maréchal család tulajdonában van. Charlie apja itt született, itt nőtt fel és tanulta meg a borkészítést az apjától. Most azonban motivációját vesztve már csak lőrét készít, nem foglalkozik a borászattal. Ennek ellenére foggal-körömmel ragaszkodik a birtokhoz. Mint azt ahogyan később a filmben mondja: Burgundiában két szent dolog van: a szőlő és a staféta átadása.

Ki más menthetné meg a birtokot, mint Charlie, a tékozló fiú, aki ugyan kóstolni rengeteg bort kóstolt, de a bort még sosem készített? Visszatérve a régi módszerekhez, lóval műveli a szőlő talaját, lábbal tapossa a szőlőt és amforákban erjeszti a bort.

Mint minden francia filmben, a gyönyörűen fényképezett képeken túl van szerelmi szál, finoman ábrázolt szexjelenet és belharc a szomszédos családok között. A történetnek nem meglepő módon happy end lesz a vége: Charlie első bora jól sikerül, a kérges lelkű apa megszelídül, és még a gyerekkori játszópajtásból lett nagy szerelem is visszatér az óperenciás tengeren túlról.

A történet nem túl fordulatos – a Családi birtok az IMDB-n csupán 5,6-os értékelést kapott – és a párbeszédek sem mélyen kidolgozottak. A filmet mégis jó szívvel ajánlom minden borkedvelőnek.

Gyors áttekintést kaphatunk belőle a francia borbesorolási rendszerről, megismerhetjük, milyen konok elszántsággal dolgoznak a borászok, és csodálatos felvételeket láthatunk a Burgundiai borvidékről. Egy palack jó borral és pár falat sajttal tökéletes szombat esti kikapcsolódás.

A Premier Crus eredeti címet viselő 2015-ös fim az HBO GO kínálatában érhető el.

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .