A fröccs magyar találmány.
A legenda szerint a a fröccs egyik alapanyagát, a szódavizet Jedlik Ányos találta fel.
Bár ez valójában nem így van, a fröccs fajták sokfélesége a magyar leleményességet dicséri.
Egy pohár fröccs mindig jólesik. Bár fröccsözni általában nyáron szoktunk, egy jó fröccsöt bármikor megihatunk.
Vidéki kiskocsmákban télen-nyáron ezzel kísérik a házi pálinkát. Ott aztán elég sok ital elfogy, hihetünk a szakértőknek. 😉
Komolyabbra fordítva a szót, a téli, nehéz, zsíros ételek mellé, mint a töpörtyű, vagy a sült kolbász, igenis jól esik egy pohár jó fröccs. Ráadásul az emésztést is segíti.
Bevallom, én bundáskenyér mellé is szívesen iszom fröccsöt, pont azért, hogy a kenyérbe beivódott olaj ne feküdje meg a gyomrom.
Jó fröccs készítése
A jó fröccs készítése nem ördöngösség.
A különböző fröccs fajták közös jellemzője, hogy elkészítésükkor jó alapanyagot, és megfelelő fröccs arányokat kell használni.
Szódával elmegy – szoktuk mondani,ha valami nem tetszik igazán, de még épp elfogadható.
A fröccs készítésénél felejtsük el ezt a mondást!
Jó fröccsöt jó borból lehet készíteni.
Kerüljük a testes, nehéz borokat. A fröccs friss, magas savtartalmú reduktív borból az igazi!
Sok sav kell ahhoz, hogy szódával hígítva is legyen íze, tartalma az italnak.
A szomjunkat is így oltja igazán.
Másik fontos alapanyag a szódavíz.
Igazi fröccshöz valódi szódavíz dukál. Ha megoldható, igazi üvegből vagy szódásszifonból, és nem az ütött-kopott műanyag flakonból.
Az ásványvízből hamarabb elszállnak a buborékok, mint a szódából, így a fröccsünk hamar lapossá válik.
Ha nem tudunk szódavizet beszerezni, válasszunk magas széndioxid tartalmú, nagy buborékos ásványvizet.
Fröccs típusok
Tisztességes magyar ember vörösborból nem készít fröccsöt.
Fröccs fehér borból
A fröccs kifejezés a fehérborból készült hűsítő italt jelenti.
Alapanyaga a minőségi száraz fehérbor és a szódavíz.
Rosé fröccs
A rosé fröccs készítésekor rosé bort használunk.
A 2010-es évek elején terjedt el széles körben, amikor a fröccskultúra újraéledt Magyarországon
Fröccs fajták
A különböző fröccs fajták ugyanúgy borból és szódavízből készülnek, csak a keverési arány más.
Kis fröccs
1 deci bor 1 deci szódával.
Nagy fröccs
A nagy fröccs az igazi fröccs. Ha vendéged simán csak fröccsöt kér, nagyfröccsöt készíts neki!
2 deci bor 1 deci szódával.
Hosszúlépés
1 deci bor 2 deci szódával.
Kisházmester
1 deci bor 4 deci szódával.
Viceházmester
2 deci bor 3 deci szódával.
Házmester
3 deci bor 2 deci szódával.
Háziúr
4 deci bor 1 deci szódával.
Sóher fröccs
1 deci bor 9 deci szódával
Maflás fröccs
5 deci bor 5 deci szódával.
Polgármester fröccs
6 deci bor 4 deci szódával.
Krúdy fröccs
9 deci bor 1 deci szódával.
További érdekes fröccsfajtákat találsz még a wikipédián.