A fröccs magyar találmány.

A legenda szerint a a fröccs egyik alapanyagát, a szódavizet Jedlik Ányos találta fel.

Bár ez valójában nem így van, a fröccs fajták sokfélesége a magyar leleményességet dicséri.

szódásszifonok

Egy pohár fröccs mindig jólesik. Bár fröccsözni általában nyáron szoktunk, egy jó fröccsöt bármikor megihatunk.

Vidéki kiskocsmákban télen-nyáron ezzel kísérik a házi pálinkát. Ott aztán elég sok ital elfogy, hihetünk a szakértőknek. 😉

Komolyabbra fordítva a szót, a téli, nehéz, zsíros ételek mellé, mint a töpörtyű, vagy a sült kolbász, igenis jól esik egy pohár jó fröccs. Ráadásul az emésztést is segíti.

Bevallom, én bundáskenyér mellé is szívesen iszom fröccsöt, pont azért, hogy a kenyérbe beivódott olaj ne feküdje meg a gyomrom.



Jó fröccs készítése

A jó fröccs készítése nem ördöngösség.

A különböző fröccs fajták közös jellemzője, hogy elkészítésükkor jó alapanyagot, és megfelelő fröccs arányokat kell használni.

Szódával elmegy – szoktuk mondani,ha valami nem tetszik igazán, de még épp elfogadható.

A fröccs készítésénél felejtsük el ezt a mondást!

Jó fröccsöt jó borból lehet készíteni.

Kerüljük a testes, nehéz borokat. A fröccs friss, magas savtartalmú reduktív borból az igazi!

Sok sav kell ahhoz, hogy szódával hígítva is legyen íze, tartalma az italnak.

A szomjunkat is így oltja igazán.

Másik fontos alapanyag a szódavíz.

Igazi fröccshöz valódi szódavíz dukál. Ha megoldható, igazi üvegből vagy szódásszifonból, és nem az ütött-kopott műanyag flakonból.

Az ásványvízből hamarabb elszállnak a buborékok, mint a szódából, így a fröccsünk hamar lapossá válik.

Ha nem tudunk szódavizet beszerezni, válasszunk magas széndioxid tartalmú, nagy buborékos ásványvizet.

Fröccs típusok

Tisztességes magyar ember vörösborból nem készít fröccsöt.

Fröccs fehér borból

A fröccs kifejezés a fehérborból készült hűsítő italt jelenti.

Alapanyaga a minőségi száraz fehérbor és a szódavíz.

Rosé fröccs

A rosé fröccs készítésekor rosé bort használunk.

A 2010-es évek elején terjedt el széles körben, amikor a fröccskultúra újraéledt Magyarországon

Fröccs fajták

A különböző fröccs fajták ugyanúgy borból és szódavízből készülnek, csak a keverési arány más.

fröccs fajták

Forrás http://faninfo.hu/

Kis fröccs

1 deci bor 1 deci szódával.

Nagy fröccs

A nagy fröccs az igazi fröccs. Ha vendéged simán csak fröccsöt kér, nagyfröccsöt készíts neki!

2 deci bor 1 deci szódával.

Hosszúlépés

1 deci bor 2 deci szódával.

Kisházmester

1 deci bor 4 deci szódával.

Viceházmester

2 deci bor 3 deci szódával.

Házmester

3 deci bor 2 deci szódával.

Háziúr

4 deci bor 1 deci szódával.

Sóher fröccs

1 deci bor 9 deci szódával

Maflás fröccs

5 deci bor 5 deci szódával.

Polgármester fröccs

6 deci bor 4 deci szódával.

Krúdy fröccs

9 deci bor 1 deci szódával.

További érdekes fröccsfajtákat találsz még a wikipédián.

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .