A tokaji szamorodni volt valaha a tokaji borvidék főbora, mostanában viszont ritkán találkozunk vele.

tokaji aszú és a tokaji furmint reneszánszát éli. A tokaji borászok mindent megtesznek azért, hogy ezt a két borfajta újra kiváló minőségben készüljön. Viszont a tokaji szamorodnit valahol elfelejtettük útközben.

Ebben a bejegyzésben megismerheted a tokaji szamorodni ízjegyeit, és megmutatom azt is, hogy milyen ételekhez illik a leginkább.

Ha karakteres, a tokaji borvidék minden jegyét magán viselő borra vágysz, válaszd a tokaji szamorodnit!

Megfizethető áron, különleges élményben lesz részed.



Tokaji szamorodni ízjegyei

A tokaji szamorodni nem egy könnyű bor.

Talán ezért is van, hogy kevésbé ismert és elterjedt, mint az aszú.

Pedig hihetetlen komplexitású bor, a korty szinte felrobban a szádban. Érdemes önmagában kóstolni, hogy az ízorgiát kiélvezhesd.

Ha kezdő borrajongó vagy, óvatos kóstolását ajánlom. Semmiképp ne egy üveg tokaji szamorodnit vigyél haza egy baráti beszélgetéshez!

Biztosabb, ha egy jó borbárban, kóstoló mennyiségen ismerkedsz meg vele. Itt könnyen eldöntheted, hogy kedvedre való-e, érdemes-e egy egész üvegre beruháznod.

Száraz szamorodni

Tokaji száraz szamorodni Karádi - Berger 2010

Emlékszel, mikor gyerekkorodban a frissen hullott diót rágcsáltad? Kevésbé diós íze van, mint a száraz dióbélnek, inkább fanyar.

A száraz szamorodni fő ízjegye pontosan ez, a finom zöld dió.

Ezt érezzük meg először, amikor szájunkba vesszük a kortyot. Majd fokozatosan bomlanak ki az ízek.

Érezhetsz benne élesztőt, pirított kenyérhéjat, citromos aromákat.

Édes szamorodni

Tokaji édes szamorodni

Kép forrása: borrajongo.hu

Az édes szamorodni jobban emlékeztet a tokaji aszúra.

Illata, akár egy 3-4 puttonyos aszúé: meleg, édes, gazdag citrusosság és kajszibarack érzik benne.

A magas cukortartalom elfedi a fanyarabb ízeket.

Tokaji szamorodni társítása ételekhez

A száraz szamorodni főként aperitifként ismert. Étkezés előtt, étvágygerjesztőként szokás fogyasztani.

A zöld diós ízjegye miatt jól társítható sós mogyoróval vagy sós mandulával készített ételekhez, kapribogyóhoz és olajbogyóhoz is.

A kedvencem az érlelt sajtokból álló sajttál olajbogyóval és száraz szamorodnival.

Comte sajt

Kép forrása: http://culturecheesemag.com/

Comté [ejtsd komté], Guyer [ejtsd grüjer]és cheddar [ejtsd csedár]sajtokat vágj fel kb. 1×1 cm-es kockákra. Adj mellé barnás színű, kalamata olajbogyót, és kockára vágott tartalmas fehér kenyeret, mint pl. a Lipóti parasztkenyér.

Az édes szamorodni jól társítható gyümölcsös húsételekhez.

Felejtsük most el a piros bogyós gyümölcsöket! Keressünk olyan receptet, amiben

  • dió,
  • füge,
  • gesztenye,
  • datolya,
  • citrusfélék,
  • kajszi,
  • birs
  • vagy körte

található.

Remekül illik például a karácsonyi gesztenyés pulykához, vagy a csirkemellhez karamellizált naranccsal.

 

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .