Szombati ebédre tértünk be a Tompos étterembe, ahol már nem először jártunk.
Ősz lévén kisebb forgalomra számítottunk, de a parkoló most is tele volt, ami biztos jele annak, hogy itt nem az átutazó turisták a célközönség, hanem a visszatérő vendégek.
Ételsor
Konyakos kacsamájpástétom szedres lilahagymalekvárral, bagettel
A szépen szervírozott tálon két szelet kacsamájpástétom, kis tálka lilahagymalekvár, mellé forró, ropogós bagett.
A kacsamájpástétom önmagában is megállta a helyét. A fűszeres lilahagyma lekvárral együtt mennybe ment.
Kár, hogy a bagett mélyhűtött volt, de jó pont, hogy forrón érkezett.
A mennyiség előételnek kissé túlzó, a két szelet pástétomhoz kevés az egyetlen bagett.
Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal
Kellemesen fűszerezett, sűrű sütőtökkrémleves.
A tetejére locsolt tökmagolaj jó minőségű, ízletes.
A levesbetétként felszolgált pirított tökmag ropogós, szépen ellentételezi a leves krémességét.
Baconbe göngyölt szűzérmék sült paprikamártással, tagliatellén tálalva
A jól induló ételsor leggyengébb fogása.
A szűzérme korongok kellően vastagok ahhoz, hogy a hús belül omlós maradjon. A bacon finoman rápirítva, ahogy kell – a húst jól készítették el.
A széles metélt azonban túl van fűzve, a tészta mállik, ragad.
A sültpaprika mártás valójában felmelegített, üveges ajvár. Kissé ecetes.
Kár, hogy a köret meg sem közelíti a hús minőségét. Kis odafigyeléssel remek étel lehetett volna.
Borajánló
A borokat az ételek sorrendjében ajánlom.
Száraz szamorodni
A májhoz édeskés íze miatt általában félédes vagy édes bort társítanak. Mivel itt a kacsamáj pástétom előételként érkezett, kár lett volna a borsort egy édes borral megnyitni.
A máj zsírosságához magas beltartalmú bor illik. Például egy jó szamorodni, ami Tokaj egyik kevéssé ismert bora. Száraz verzióban ritka, mint a fehér holló.
Nem könnyű bor, kezdőknek akár megrázó élményt is okozhat erős diós ízével. Hosszú fahordós érleléssel készül, sötét aranysárga színű.
Jó választás a Disznókő Pincészet száraz szamorodnija.
Chardonnay, hordós érlelésű
A Chardonnay világfajta, szinte minden borvidéken megtalálható. Itthon főként friss, reduktív borként találkozunk vele.
A sütőtök krémleves erőteljesebb ízt kíván. Ha tehetjük, válasszunk mellé legalább 2-3 éves, hordós érlelésű Chardonnayt, ami vajas ízével helytáll a sűrű, fűszeres leves mellett.
Rajnai rizling
Az étel fő ízjegyét a sültparika krém – itt valójában az ajvár adja.
Ha valódi sültpaprika krémmel készül, az selymes és édeskés ízű. Érdemes hozzá olyan bort választani, amiben van maradék cukor. A rajnai rizling beltartalma és sava elegendő a szűzérméhez, a maradék cukor pedig ad egy édeskés ízérzetet a korty után, így összecseng a sültpaprika krémmel.
Tompos étterem, Keszthely
Modern étterem, tisztes polgári konyhával és jó kiszolgálással.
Mentes a giccses népies dizájntól, ami a Balaton parton még mindig jellemző. Elegáns, de nem puccos.
Hétköznap ebédmenü, hétvégén élő zene. Kellemes kávéházi sanzonok.
Közepes árfekvés: kétfogásos ebéd 4 fő részére üdítővel, kávéval kb. 14.000 Ft.
Nyitva egész évben. Hétvégén asztalfoglalás ajánlott.