Nano Bár Budapest első molekuláris gasztronómiai étterme. Huszák Zoltán séf és Keresztes Ferenc bártender bárétteremként definálják a helyet. Az izgalmas fogásokból álló vacsora mellett – vagy helyett – látványos koktélokat is fogyaszthat az ide betérő.

Mi az a molekuláris gasztronómia?

A molekuláris gasztronómia  a fizikai és kémiai folyamatoknak a gyakorlati konyhatechnikában történő alkalmazását jelenti. Kezdetben az ezzel foglalkozó tudósok azt szerették volna megtudni, hogy az étel elkészítése közben milyen folyamatok játszódnak le.



A molekuláris gasztronómia atyja Kürti Miklós fizikus, akadémikus és Hervé This kémikus.

Később a kutatók által megszerzett tudást a sztárszakácsok az ételek elkészítése során is felhasználták. A molekuláris gasztronómia jellemzője, hogy az egyes ételeket a megszokottól eltérő formában tálalják. Gyakran társítanak meglepő ízeket egymással, az ételekben a különböző textúrák összjátéka legalább olyan fontos, mint az íz. A molekuláris gasztronómiában bármiből képesek „kaviárt” készíteni, és jellemző rá a rendkívül látványos szárazjég használata is.

Nano Bár design

A Nano Bár külső és belső megjelenése trendi, fiatalos. Mind az étterem külső portálján, mind a belső dekorációban a fekete-piros színösszeállítás dominál.

A nagy belmagasságú belső tér indusztriális kialakítású. Ez a trend régóta tartja magát a pesti belvárosban, szinte minden új hely ilyen. Érdekes és nagyon hangulatos az éttermet lezáró falon lévő nagyméretű fotó, amelyen egy fekete-fehér utcakép látható. Nyújtja a teret, és úgy érezzük tőle magunkat, mintha a nyüzsgő belváros közepén ülnénk.

Kissé meglepő az elegáns környezetben az iskolai fa ülőlapú székek használata, de kellemes fricska ez. Úgy gondolom, ez is a lazaság érzését hivatott erősíteni a pincérek kockás ingével és farmer kötényével együtt.

Természetesen a tálalásban is megjelennek a molekuláris gasztronómiára jellemző jegyek. A séf ajándékát nagyméretű petri csészében szervírozták. De találkoztunk a vacsora során lombikokkal, kémcsövekkel, és – a minden trendi pesti étteremben megtalálható – fekete palatáblákkal is.

Szombat este kilenckor már alig néhány asztalnál ültek. Egy korábbi vacsora időpontban azonban elkelhet az asztalfoglalás.

Nano Bár cím: 1056 Budapest, Papnövelde u 10.

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 18:00 – 24:00 óra között

Asztalfoglalás: +36 30 845 0690 info@nanobar.hu

FRISSÍTÉS: időközben a Nano Bár bezárt. 🙁

Nano Bár menüsor

A Nano Bár menüsora két-háromhetente cserélődik. Az étlap 10 tételből áll, amit egy MagicBar molekuláris koktélkóstoló egészít ki.

Az ételek fogasonként és kétféle degusztációs menüben is rendelhetők. Az 5 fogásos Hungarian Touch menüsor 7.900 Ft (10.400 Ft helyett), a 7-fogásos Chef Degustation 12.900 Ft (14.500 Ft helyett). Mindkét menü tartalmazza a 3 koktélból álló molekuláris koktélkóstolót.

Miután kiválasztottuk az asztalunkat, rögtön megkaptuk az étlapot. A pincér kedvesen megkérdezte, hozhat-e egy pohár prossecco-t, amíg válogatunk? Így azonnal elkönyvelhettek maguknak egy piros pontot, mert a prosecco remek választás. A pezsgőhöz hasonlóan kiváló aperitifként, és szinte bármilyen ételhez jól passzol.

Furlan Prosecco Frizzante

A szervírozott Furlan Prosecco Frizzante kellemesen gyümölcsös. Ízében főként a zöldalma dominál.

Renitensek lévén vacsorapartneremmel magunk válogattunk az étlapról.

A rendelt ételek előtt a séf ajándéka érkezett.

Lazac csokoládéval és szilva emulzióval

Nano Bár Lazac csokoládéval és szilva emulzióval

Lazac csokoládéval és szilva emulzióval

A lazac egy áttetsző, kemény kérget kapott, mintha cukorszirupban marinálták volna. A tányéron lévő áttetsző csepp a szilva emulzió, koncentrált szilva ízzel.

Libamájbonbon, aranyló kruszta, „gyömbérkenyér”, céklainfúzió

Nano Bár - Libamájbonbon, aranyló kruszta, „gyömbérkenyér”, céklainfúzió

Libamájbonbon, aranyló kruszta, „gyömbérkenyér”, céklainfúzió

Tetszetős előétel. A tányéron lévő piros csepp vörösboros majonéz. Nagyon látványos, ízét nem zavarja meg a vörösbor, szinte nem is érezhető.

A libamell szeletek tökéletes állagúak. Az aranyló kruszta mézeskalács morzsa, ami picit furán hatott a többi ízhez.

A libamáj tökéletesen krémes, és ízletes. A mellette lévő gyömbérkenyérhez picit sok, még egy két szelet gyömbérkenyér elkelt volna hozzá.

A tányéron lévő bombon látványra mintha jégből lenne, de cseppet sem volt hideg. A csokoládé golyó belsejében passion fruit zselé volt – bár mi íze alapján baracklekvárra tippeltünk.

Vadtea, őztatár, vargánya

VNano Bár vadtea vargányával

Vadtea vargányával

Az étlapot böngészve az őztatár fogott meg, és bevallom, eszembe se jutott, hogy levest rendelek.

Az étel két részletben érkezett. A tányérban citromsárga és lila répa csíkok, vargányaporral.

Őztatár

A lombikban vadtea rozmaringgal, mellette az őztatár.

A leves az asztalon öntötte fel a pincér. A forró erőleves gőzében erőteljes rozmaring illat érződött.

Mind a leves, mind az őztatár külön-külön megállta a helyét. Az őztatár tálalása kissé átgondolatlan. Egy falatnak sok, a leves kanállal viszont nehezen fogyasztható.

Újabb jó pont, hogy a pincér felhívta a figyelmünket, ne tegyük a tatárt a levesbe, mert fúlfő.

Malaccsászár, savanyított vöröslencse, vadkörte espuma, feketekávé jus

Nano Bár Malaccsászár, savanyított vöröslencse, vadkörte espuma, feketekávé jus

Malaccsászár, savanyított vöröslencse, vadkörte espuma, feketekávé jus

Vacsora társam rendelte főételként. A lencse számomra túl savanyú volt, a cékla emulzió viszont mennyei.

Borjúgerinc, tökös-mákos duett, zöldalma-levegő

Nano Bár Borjúgerinc, tökös-mákos duett, zöldalma-levegő

Borjúgerinc, tökös-mákos duett, zöldalma-levegő

A borjú gerinc állaga tökéletes, valószínűleg szuvidálták. A rásütőt kéreg nagyon ízletes.

A mákos nudli erőteljesen mák ízű, valószínűleg ebben is volt valami csavar. Talán mák olaj.

A tálon kétféle állagú sütőtök, egy püre és egy hab. Zöldalma levegőt nem leltem a tányéron, lehet, hogy a konyhától az asztalig tartó úton elillant. 🙂

Ízében és mennyiségében is tökéletes arányok. Ezt fogást bármikor újra enném!

Francia kecske brie, szőlőtextúra, tintahalszivacs

Nano Bár Francia kecske brie, szőlőtextúra, tintahalszivacs

Francia kecske brie, szőlőtextúra, tintahalszivacs

Vacsora társam rendelte desszert helyet. Nem mertem megkérdezni, hogy a tintahalszivacs pontosan miből készült.

Túrós rétes UNICUM

Nano Bár Túrós rétes UNICUM

Túrós rétes UNICUM

A tányéron lévő sötét golyók unicum kaviárok. Íz alapján a túrókrémbe is került némi unicum, ami felerősítette a citromhéj kesernyés ízét. Becsapós desszert, az unicom kaviárok könnyen az ember fejébe szállnak.

MagicBar presents (molekuláris koktélkóstoló)

Nano Bár Orgazmus koktél

Orgazmus koktél kicsit másképpen

A molekuláris koktél kóstoló három koktélja három különböző formában érkezett. A képen látható Orgazmus koktél állaga olyan, mint a lazac kaviáré.

Mellette egy levendulás-zöldalmás hab, és egy parfüm ízű zselé kocka volt még a szettben.

Nano Bár ítélet

  • Ételek: a főétel zseniális, a többi fogás megállja a helyét. A desszert inkább érdekes, mint finom.
  • Design: Az ételek és a hely designja is igényes. A laboreszközökön kívül nem hoz újat a pesti éttermek mezőnyében.
  • Kiszolgálás: Készséges, udvarias, bár kissé rugalmatlan. A koktél rendeléssel sikerült zavarba hozni a pincért.
  • Árfekvés: közepes. 4 fogás vacsora, 2 pohár proseccoval, nagy üveg vízzel és egy koktéllal személyenként 15.000 Ft
  • Ítélet: egyszer érdemes kipróbálni.

Köszönet a társaságért és az ételfotókért Plank Editnek.

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .