Nano Bár Budapest első molekuláris gasztronómiai étterme. Huszák Zoltán séf és Keresztes Ferenc bártender bárétteremként definálják a helyet. Az izgalmas fogásokból álló vacsora mellett – vagy helyett – látványos koktélokat is fogyaszthat az ide betérő.
Mi az a molekuláris gasztronómia?
A molekuláris gasztronómia a fizikai és kémiai folyamatoknak a gyakorlati konyhatechnikában történő alkalmazását jelenti. Kezdetben az ezzel foglalkozó tudósok azt szerették volna megtudni, hogy az étel elkészítése közben milyen folyamatok játszódnak le.
A molekuláris gasztronómia atyja Kürti Miklós fizikus, akadémikus és Hervé This kémikus.
Később a kutatók által megszerzett tudást a sztárszakácsok az ételek elkészítése során is felhasználták. A molekuláris gasztronómia jellemzője, hogy az egyes ételeket a megszokottól eltérő formában tálalják. Gyakran társítanak meglepő ízeket egymással, az ételekben a különböző textúrák összjátéka legalább olyan fontos, mint az íz. A molekuláris gasztronómiában bármiből képesek „kaviárt” készíteni, és jellemző rá a rendkívül látványos szárazjég használata is.
Nano Bár design
A Nano Bár külső és belső megjelenése trendi, fiatalos. Mind az étterem külső portálján, mind a belső dekorációban a fekete-piros színösszeállítás dominál.
A nagy belmagasságú belső tér indusztriális kialakítású. Ez a trend régóta tartja magát a pesti belvárosban, szinte minden új hely ilyen. Érdekes és nagyon hangulatos az éttermet lezáró falon lévő nagyméretű fotó, amelyen egy fekete-fehér utcakép látható. Nyújtja a teret, és úgy érezzük tőle magunkat, mintha a nyüzsgő belváros közepén ülnénk.
Kissé meglepő az elegáns környezetben az iskolai fa ülőlapú székek használata, de kellemes fricska ez. Úgy gondolom, ez is a lazaság érzését hivatott erősíteni a pincérek kockás ingével és farmer kötényével együtt.
Természetesen a tálalásban is megjelennek a molekuláris gasztronómiára jellemző jegyek. A séf ajándékát nagyméretű petri csészében szervírozták. De találkoztunk a vacsora során lombikokkal, kémcsövekkel, és – a minden trendi pesti étteremben megtalálható – fekete palatáblákkal is.
Szombat este kilenckor már alig néhány asztalnál ültek. Egy korábbi vacsora időpontban azonban elkelhet az asztalfoglalás.
Nano Bár cím: 1056 Budapest, Papnövelde u 10.
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 18:00 – 24:00 óra között
Asztalfoglalás: +36 30 845 0690 info@nanobar.hu
FRISSÍTÉS: időközben a Nano Bár bezárt. 🙁
Nano Bár menüsor
A Nano Bár menüsora két-háromhetente cserélődik. Az étlap 10 tételből áll, amit egy MagicBar molekuláris koktélkóstoló egészít ki.
Az ételek fogasonként és kétféle degusztációs menüben is rendelhetők. Az 5 fogásos Hungarian Touch menüsor 7.900 Ft (10.400 Ft helyett), a 7-fogásos Chef Degustation 12.900 Ft (14.500 Ft helyett). Mindkét menü tartalmazza a 3 koktélból álló molekuláris koktélkóstolót.
Miután kiválasztottuk az asztalunkat, rögtön megkaptuk az étlapot. A pincér kedvesen megkérdezte, hozhat-e egy pohár prossecco-t, amíg válogatunk? Így azonnal elkönyvelhettek maguknak egy piros pontot, mert a prosecco remek választás. A pezsgőhöz hasonlóan kiváló aperitifként, és szinte bármilyen ételhez jól passzol.
A szervírozott Furlan Prosecco Frizzante kellemesen gyümölcsös. Ízében főként a zöldalma dominál.
Renitensek lévén vacsorapartneremmel magunk válogattunk az étlapról.
A rendelt ételek előtt a séf ajándéka érkezett.
Lazac csokoládéval és szilva emulzióval
A lazac egy áttetsző, kemény kérget kapott, mintha cukorszirupban marinálták volna. A tányéron lévő áttetsző csepp a szilva emulzió, koncentrált szilva ízzel.
Libamájbonbon, aranyló kruszta, „gyömbérkenyér”, céklainfúzió
Tetszetős előétel. A tányéron lévő piros csepp vörösboros majonéz. Nagyon látványos, ízét nem zavarja meg a vörösbor, szinte nem is érezhető.
A libamell szeletek tökéletes állagúak. Az aranyló kruszta mézeskalács morzsa, ami picit furán hatott a többi ízhez.
A libamáj tökéletesen krémes, és ízletes. A mellette lévő gyömbérkenyérhez picit sok, még egy két szelet gyömbérkenyér elkelt volna hozzá.
A tányéron lévő bombon látványra mintha jégből lenne, de cseppet sem volt hideg. A csokoládé golyó belsejében passion fruit zselé volt – bár mi íze alapján baracklekvárra tippeltünk.
Vadtea, őztatár, vargánya
Az étlapot böngészve az őztatár fogott meg, és bevallom, eszembe se jutott, hogy levest rendelek.
Az étel két részletben érkezett. A tányérban citromsárga és lila répa csíkok, vargányaporral.
A lombikban vadtea rozmaringgal, mellette az őztatár.
A leves az asztalon öntötte fel a pincér. A forró erőleves gőzében erőteljes rozmaring illat érződött.
Mind a leves, mind az őztatár külön-külön megállta a helyét. Az őztatár tálalása kissé átgondolatlan. Egy falatnak sok, a leves kanállal viszont nehezen fogyasztható.
Újabb jó pont, hogy a pincér felhívta a figyelmünket, ne tegyük a tatárt a levesbe, mert fúlfő.
Malaccsászár, savanyított vöröslencse, vadkörte espuma, feketekávé jus
Vacsora társam rendelte főételként. A lencse számomra túl savanyú volt, a cékla emulzió viszont mennyei.
Borjúgerinc, tökös-mákos duett, zöldalma-levegő
A borjú gerinc állaga tökéletes, valószínűleg szuvidálták. A rásütőt kéreg nagyon ízletes.
A mákos nudli erőteljesen mák ízű, valószínűleg ebben is volt valami csavar. Talán mák olaj.
A tálon kétféle állagú sütőtök, egy püre és egy hab. Zöldalma levegőt nem leltem a tányéron, lehet, hogy a konyhától az asztalig tartó úton elillant. 🙂
Ízében és mennyiségében is tökéletes arányok. Ezt fogást bármikor újra enném!
Francia kecske brie, szőlőtextúra, tintahalszivacs
Vacsora társam rendelte desszert helyet. Nem mertem megkérdezni, hogy a tintahalszivacs pontosan miből készült.
Túrós rétes UNICUM
A tányéron lévő sötét golyók unicum kaviárok. Íz alapján a túrókrémbe is került némi unicum, ami felerősítette a citromhéj kesernyés ízét. Becsapós desszert, az unicom kaviárok könnyen az ember fejébe szállnak.
MagicBar presents (molekuláris koktélkóstoló)
A molekuláris koktél kóstoló három koktélja három különböző formában érkezett. A képen látható Orgazmus koktél állaga olyan, mint a lazac kaviáré.
Mellette egy levendulás-zöldalmás hab, és egy parfüm ízű zselé kocka volt még a szettben.
Nano Bár ítélet
- Ételek: a főétel zseniális, a többi fogás megállja a helyét. A desszert inkább érdekes, mint finom.
- Design: Az ételek és a hely designja is igényes. A laboreszközökön kívül nem hoz újat a pesti éttermek mezőnyében.
- Kiszolgálás: Készséges, udvarias, bár kissé rugalmatlan. A koktél rendeléssel sikerült zavarba hozni a pincért.
- Árfekvés: közepes. 4 fogás vacsora, 2 pohár proseccoval, nagy üveg vízzel és egy koktéllal személyenként 15.000 Ft
- Ítélet: egyszer érdemes kipróbálni.
Köszönet a társaságért és az ételfotókért Plank Editnek.