A cuvée [ejtsd küvé]több, különböző must vagy bor házasításából készült bort jelent.

A cuvée francia eredetű szó. Franciaországban a cuvée kifejezést elsősorban a hagyományos eljárással készített pezsgőknél használják. Ebben a szövegkörnyezetben a cuvée az első, gyengéd préseléssel készített legjobb minőségű szőlőlét jelenti, ami a pezsgő alapbora.Magyarországon a küvé elsődleges jelentése a házasítás. Elvben házasíthatók egymással a különböző dűlőkről származó borok is, de általában a különböző szőlőből készült must vagy bor házasítását értjük alatta.

A cuvée bor címkéjén fel kell tüntetni, milyen borokból készült. A borfajták sorrendje a címkén jelzi, milyen arányban kerültek a cuvée-be az egyes borok.

A házasítás célja, hogy a különböző szőlőfajták eltérő íz- és illatjegyeinek felhasználásával kiegyensúlyozott, komplex bor jöjjön létre.

Van, amikor már a friss mustot házasítják, és a különböző szőlők leve együtt forr ki borrá. Van, amikor a kész bort házasítják: különböző évjáratból származó önmagával, vagy más borokkal.

egri_bikaver

A legismertebb magyar küvé bor az Egri bikavér. Ebben a házasításban kizárólag az egri borvidékről származó kék szőlőből készült bor szerepelhet. Azokból is legalább három különböző féle. Alapját általában a kékfrankos adja, de a házasításban felhasznált egyetlen bor fajtajellegének sem szabad dominálnia a borban.

Másik ismert házasításunk a Gere Kopar bor. Cabernet Franc [ejtsd kaberné fran], Cabernet Sauvignon [ejtsd kaberné szavinyon]és Merlot [ejtsd merló]házasításával készül. A borokat külön szüretelik, erjesztik és érlelik. A három borból 16 hónapos hordós érlelés után állítják össze a cuvée-t.

Cuvée azaz házasítás nem csak vörös, hanem fehér borból is készülhet. Legfrissebb példája a 2010-ben „feltalált” Egri csillag, ami legalább négyféle borból készült házasítás.

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .