A reduktív bor friss, ropogós, gyümölcsös és illatos.

Olyan, mintha magát a szőlőt kóstolnánk.

A reduktív borok megőrzik a fajtajelleget, azokat az elsődleges ízeket, amiket a szőlő hordoz magában.

A reduktív borkészítés során nem alakulnak ki az érlelési zamatok, ezért a bort tisztának, frissnek érezzük.

Általában ezek a borok szárazak, és magas savtartalmúak.

Utóízük kissé fémes.

Nem tarthatók el hosszan, érdemes őket a palackozást követő évben meginni.



Mihez igyunk reduktív bort?

Önmagában baráti beszélgetésekhez.

Remek szomjoltó a forró nyári napokon a belőle készült fröccs.

A reduktív borok magas savtartalmuk miatt aperitifként, az étkezés előtt is kínálhatók.

Zöldséges levesekhez, könnyű nyári fogásokhoz ajánlom.

Hogyan készül a reduktív bor?

reduktív bor készítése

A reduktív borkészítés során a bort zárt fémtartályban erjesztik.

Ennek a lényege, hogy elzárják a levegőtől, így a bor nem oxidálódik.

Ennek köszönhetően megtartja frissességét, a szőlő fajtájától függően gyümölcsösségét vagy virágos illatát.

A szabályozott, azonos hőmérsékleten való erjesztés során kristálytiszta bor készül.

A fémtartályos erjesztésnek köszönhetően kap a reduktív bor fémes utóízt.

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .