A reduktív bor friss, ropogós, gyümölcsös és illatos.
Olyan, mintha magát a szőlőt kóstolnánk.
A reduktív borok megőrzik a fajtajelleget, azokat az elsődleges ízeket, amiket a szőlő hordoz magában.
A reduktív borkészítés során nem alakulnak ki az érlelési zamatok, ezért a bort tisztának, frissnek érezzük.
Általában ezek a borok szárazak, és magas savtartalmúak.
Utóízük kissé fémes.
Nem tarthatók el hosszan, érdemes őket a palackozást követő évben meginni.
Mihez igyunk reduktív bort?
Önmagában baráti beszélgetésekhez.
Remek szomjoltó a forró nyári napokon a belőle készült fröccs.
A reduktív borok magas savtartalmuk miatt aperitifként, az étkezés előtt is kínálhatók.
Zöldséges levesekhez, könnyű nyári fogásokhoz ajánlom.
Hogyan készül a reduktív bor?
A reduktív borkészítés során a bort zárt fémtartályban erjesztik.
Ennek a lényege, hogy elzárják a levegőtől, így a bor nem oxidálódik.
Ennek köszönhetően megtartja frissességét, a szőlő fajtájától függően gyümölcsösségét vagy virágos illatát.
A szabályozott, azonos hőmérsékleten való erjesztés során kristálytiszta bor készül.
A fémtartályos erjesztésnek köszönhetően kap a reduktív bor fémes utóízt.