A tokaji borok legismertebbje a világhírű tokaji aszú.
De Tokajhegyalján nem csak aszút készítenek. Magyarország legrégebbi borvidékén remek fehér borok készülnek.
Mindegyikre jellemző a különleges, ásványos íz és magas savtartalom. Ettől lesznek az édes tokaji borok telt ízűek.
A tokaji borok egy része, mint a tokaji furmint vagy a tokaji hárslevelű közismert. Vannak azonban elfeledett szőlőfajták is ezen a vidéken.
Sőt, olyan borkészítési eljárások is, amikről talán még nem is hallottál.
Tokaji borok elkészítés módja szerint
A különleges tokaji mikroklíma hozza létre azt a máshol ismeretlen jelenséget, amit aszúsodásnak, más néven nemes rothadásnak is neveznek.
A Botrytis cinerea (szürkepenész) egy gomba. Elterjedésének a folyók felől érkező hajnali párákat és az őszi csapadékot követő napsütéses száraz időjárás kedvez.
A botritisz hatására a szőlőszemek összetöppednek, a bennük lévő cukor- és ízanyag koncentrálódik.
Fontos, hogy a nemes rothadás akkor következzen be, amikor a szőlő már megérett, de a bogyók még épek.
A legjobban aszúsodó szőlőfajta a furmint. Ezért gyakran használják a furmintot az aszúkészítés alapboraként.
Ebből is látszik, hogy az aszú, és a többi, aszúszemek felhasználásával készült tokaji bor nem a szőlőfajta, hanem a borkészítés módja alapján kapja a nevét.
Aszúszemek felhasználásával készülő tokaji borok:
Tokaji borok szőlőfajták szerint
Tokajhegyalján kizárólag fehér szőlőket termesztenek.
- Tokaji furmint
- Tokaji hárslevelű
- Tokaji sárga muskotály
- Zéta
- Kövérszőlő
- Kabar
- Gohér
Legismertebb közülük a tokaji furmint, a tokaji hárslevelű, és a tokaji sárga muskotály.
Mivel ezeket a borokat Te is könnyen megvásárolhatod, később még részletesen bemutatom őket.
A zéta, kövérszőlő és kabar fajták nagyon kis mennyiségben teremnek a tokaji borvidéken.
Ezért nem is nagyon készülnek még ezekből fajtaborok. Inkább cuvee [ejtsd: küvé] készítéséhez használják őket.
A zéta bora illatos, „vastag”, és maradékcukrot is tartalmaz. Ez adja a korty után még hosszan fennmaradó édes ízérzetet. Jól aszúsodik, de savtartalma hamar lebomlik. Jól párosítható a furminttal.
A Kövérszőlő zamatos, illatos bort ad, finom savakkal. Ez a szőlőfajta a száraz, sovány talajos is jól terem. Főként, ha nem hagyják, hogy egy-egy tőkén túl sok fürtöt hozzon. Jól aszúsodik. Bogyói hatalmasak, akár háromszor akkorák is lehetnek, mint a furminté. Ezért könnyen szüretelhető. Bár hagyományos tokaji fajta, egyelőre kevéset termelnek belőle.
A Kabar új fajta, 2006 óta engedélyezett az ültetése a Tokaji borvidéken. Vastag héjú bogyói vannak, így kevésbé érzékeny a nedves időjárásra. Egyelőre még csak kísérleteznek vele Tokajhegyalján.