Jó tokaji szamorodnit készíteni nem könnyű.
Ennek ellenére sem az ismertsége, sem a piaci ára nem ér fel a tokaji aszúéval. A borász sokat dolgozik, és keveset keres.
Miért éri meg mégis tokaji szamorodni készíteni?
Mert hihetetlen komplexitású bor, a korty szinte felrobban a szádban. Érdemes önmagában kóstolni, hogy az ízorgiát kiélvezhesd.
Szamorodni név eredete
A tokaji szamorodni neve a lengyel samorodny szóból ered.
Jelentése ’magán termett, magától termett’, vagyis úgy, ahogy termett, ahogyan magán a tőkén aszúsodott meg.
Míg a tokaji aszú készítéséhez csupán az aszúsodott szemeket használják fel, a tokaji szamorodnit a teljes fürtből készítik.
Szamorodni készítése
A tokaji szamorodni készítéséhez egyben használják fel az egészséges és a nemes rothadástól már összetöppedt szőlőszemeket.
A készítése nagy odafigyelést, és technológiai fegyelmet kíván a borásztól.
A tokaji szamorodnit a forgalomba hozatal előtt legalább két évig kell érlelni. Ebből egy évet fahordóban.
Régebben szokás volt, hogy a hordót nem töltötték tele. Így az érlelés során a levegő hatására vékony élesztő réteg képződött a bor felszínén.
Ettől a száraz szamorodni a sherry-hez hasonló ízt kap.
Szamorodnit száraz és édes verzióban is készítenek.
Száraz szamorodni
Száraz szamorodni akkor készül, ha a fürtben kevés az aszúsodott szem.
Így a mustban kevesebb lesz a cukor, ami az erjedés során szinte teljes mértékben átalakul alkohollá.
A száraz szamorodni maradékcukor tartalma kevesebb mint 10 g/l.
Édes szamorodni
Édes szamorodni akkor készül, ha a fürtben sok az aszúsodott szem.
Ilyenkor a must cukortartalma magasabb. A bor erjedése során nem alakul át mind alkohollá.
A borban is marad gyümölcscukor, ami az édes ízt okozza.
Az édes szamorodni maradékcukor tartalma több mint 30 g/l.
Szeretnéd megtudni, milyen ételek illenek a tokaji szamorodnihoz? Olvasd el a tokaji szamorodnit bemutató cikket!