Jó tokaji szamorodnit készíteni nem könnyű.

Ennek ellenére sem az ismertsége, sem a piaci ára nem ér fel a tokaji aszúéval. A borász sokat dolgozik, és keveset keres.

Miért éri meg mégis tokaji szamorodni készíteni?

Mert hihetetlen komplexitású bor, a korty szinte felrobban a szádban. Érdemes önmagában kóstolni, hogy az ízorgiát kiélvezhesd.



Szamorodni név eredete

A tokaji szamorodni neve a lengyel samorodny szóból ered.

Jelentése ’magán termett, magától termett’, vagyis úgy, ahogy termett, ahogyan magán a tőkén aszúsodott meg.

Míg a tokaji aszú készítéséhez csupán az aszúsodott szemeket használják fel, a tokaji szamorodnit a teljes fürtből készítik.

Szamorodni készítése

A tokaji szamorodni készítéséhez egyben használják fel az egészséges és a nemes rothadástól már összetöppedt szőlőszemeket.

A készítése nagy odafigyelést, és technológiai fegyelmet kíván a borásztól.

A tokaji szamorodnit a forgalomba hozatal előtt legalább két évig kell érlelni. Ebből egy évet fahordóban.

Régebben szokás volt, hogy a hordót nem töltötték tele. Így az érlelés során a levegő hatására vékony élesztő réteg képződött a bor felszínén.

Ettől a száraz szamorodni a sherry-hez hasonló ízt kap.

Szamorodnit száraz és édes verzióban is készítenek.

Száraz szamorodni

Száraz szamorodni akkor készül, ha a fürtben kevés az aszúsodott szem.

Így a mustban kevesebb lesz a cukor, ami az erjedés során szinte teljes mértékben átalakul alkohollá.

A száraz szamorodni maradékcukor tartalma kevesebb mint 10 g/l.

Édes szamorodni

Édes szamorodni akkor készül, ha a fürtben sok az aszúsodott szem.

Ilyenkor a must cukortartalma magasabb. A bor erjedése során nem alakul át mind alkohollá.

A borban is marad gyümölcscukor, ami az édes ízt okozza.

Az édes szamorodni maradékcukor tartalma több mint 30 g/l.

Szeretnéd megtudni, milyen ételek illenek a tokaji szamorodnihoz? Olvasd el a tokaji szamorodnit bemutató cikket!

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .