A tokaji borok legismertebbje a világhírű tokaji aszú.

De Tokajhegyalján nem csak aszút készítenek. Magyarország legrégebbi borvidékén remek fehér borok készülnek.

Mindegyikre jellemző a különleges, ásványos íz és magas savtartalom. Ettől lesznek az édes tokaji borok telt ízűek.

A tokaji borok egy része, mint a tokaji furmint vagy a tokaji hárslevelű közismert. Vannak azonban elfeledett szőlőfajták is ezen a vidéken.

Sőt, olyan borkészítési eljárások is, amikről talán még nem is hallottál.



Tokaji borok elkészítés módja szerint

A különleges tokaji mikroklíma hozza létre azt a máshol ismeretlen jelenséget, amit aszúsodásnak, más néven nemes rothadásnak is neveznek.

A Botrytis cinerea (szürkepenész) egy gomba. Elterjedésének a folyók felől érkező hajnali párákat és az őszi csapadékot követő napsütéses száraz időjárás kedvez.

A botritisz hatására a szőlőszemek összetöppednek, a bennük lévő cukor- és ízanyag koncentrálódik.

Fontos, hogy a nemes rothadás akkor következzen be, amikor a szőlő már megérett, de a bogyók még épek.

A legjobban aszúsodó szőlőfajta a furmint. Ezért gyakran használják a furmintot az aszúkészítés alapboraként.

Ebből is látszik, hogy az aszú, és a többi, aszúszemek felhasználásával készült tokaji bor nem a szőlőfajta, hanem a borkészítés módja alapján kapja a nevét.

Aszúszemek felhasználásával készülő tokaji borok:

Tokaji borok szőlőfajták szerint

Tokajhegyalján kizárólag fehér szőlőket termesztenek.

  • Tokaji furmint
  • Tokaji hárslevelű
  • Tokaji sárga muskotály
  • Zéta
  • Kövérszőlő
  • Kabar
  • Gohér

Legismertebb közülük a tokaji furmint, a tokaji hárslevelű, és a tokaji sárga muskotály.

Mivel ezeket a borokat Te is könnyen megvásárolhatod, később még részletesen bemutatom őket.

A zéta, kövérszőlő és kabar fajták nagyon kis mennyiségben teremnek a tokaji borvidéken.

Ezért nem is nagyon készülnek még ezekből fajtaborok. Inkább cuvee [ejtsd: küvé] készítéséhez használják őket.

A zéta bora illatos, „vastag”, és maradékcukrot is tartalmaz. Ez adja a korty után még hosszan fennmaradó édes ízérzetet. Jól aszúsodik, de savtartalma hamar lebomlik. Jól párosítható a furminttal.

A Kövérszőlő zamatos, illatos bort ad, finom savakkal. Ez a szőlőfajta a száraz, sovány talajos is jól terem. Főként, ha nem hagyják, hogy egy-egy tőkén túl sok fürtöt hozzon. Jól aszúsodik. Bogyói hatalmasak, akár háromszor akkorák is lehetnek, mint a furminté. Ezért könnyen szüretelhető. Bár hagyományos tokaji fajta, egyelőre kevéset termelnek belőle.

A Kabar új fajta, 2006 óta engedélyezett az ültetése a Tokaji borvidéken. Vastag héjú bogyói vannak, így kevésbé érzékeny a nedves időjárásra. Egyelőre még csak kísérleteznek vele Tokajhegyalján.

Share.

About Author

Csernai Kata hobbi sommelier. A Magyar Sommelier Szövetség sommelier tanfolyamán végzett háziasszony, aki szeret jól élni. Finom ételeket és hozzájuk illő, jó borokat kóstolni. A mindennapi életben használható, közérthető módon ír az ételek és borok párosításáról, mert szívügye, hogy a magyar családok is megismerjék az összeillő borok és ételek harmóniáját.

Leave A Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .